Auteur van de Maand: Henny Portman

2.8kViews
77 Shares

1. Kun je een korte introductie geven van jezelf? 

Ik ben een vakidioot met een passie voor project, programma en portfoliomanagement. Ik heb ruim 40 jaar ervaring in binnen- en buitenland. Op dit moment geef ik trainingen, workshops en voer ik P3M3 volwassenheidsmetingen uit. Namens PMO Global Alliance beoordeel ik PMO’s van over de gehele wereld en namens IPMA International ben ik assessor van Large en Mega projects. Daarnaast spreek ik veel op internationale congressen en ben ik auteur, actief blogger en recensent van vakboeken.

2. Hoe denk je dat de toekomst van de industrie eruit gaat zien? 

In een van mijn boeken heb ik een aantal agile raamwerken beschreven en dat heb ik de afgelopen jaren met mijn ‘Bird’s eye view on the agile forest’ uitgebreid tot ongeveer 100 raamwerken. Ik verwacht, en hoop, dat deze oorlog rond het meest perfecte raamwerk gaat stoppen en dat we uitkomen bij een hybride projectmanagementaanpak waarbij het hanteren van agile mindset de boventoon gaat voeren en dat bij de situatie passende technieken worden toegepast. Of artificial intelligence hierbij ook een rol gaat spelen zal de tijd leren.


3. Welke titel(s) heb je met ons gemaakt?

Mijn eerste boek De praktische PRINCE2 schreef ik in 2008 en dat verscheen bij een kleine uitgeverij. De Engelse vertaling PRINCE2 in Practice was het eerste boek dat bij jullie is verschenen. Daarna volgden de PRINCE2 Quick Reference Card, PRINCE2 Auf einen blick en MSP Quick Reference Card. Verder schreef ik MoP Foundation Management of Portfolios Courseware en P3O Foundation Portfolio, Programme and Project Offices Courseware. Scaling agile in organisaties is mijn recentste boek waarvan de tweede druk een volledig herziene versie is. Daarnaast ben ik co-auteur van de boeken Managen van Agile Projecten, IPMA Competentieprofielen, certificeringsniveaus en functies bij projectmanagement en IPMA Competentieprofielen, certificeringsniveaus en functies bij projectmanagement en PMO. Van de laatste twee titels zijn ook Engelstalige versies verschenen. Daarnaast heb ik nog een aantal titels bij andere uitgeverijen staan.

4. Waarom ben je over dit onderwerp gaan schrijven? 

Ik schrijf omdat ik het leuk vind om kennis te delen en theorie praktisch toegankelijk te maken. Op mijn blog heb ik ongeveer 250 boeken gerecenseerd maar die zijn lang niet altijd even praktisch toepasbaar.

5. Welke genres lees je zelf in je vrije tijd? 

Ik ben een halve bibliofiel. Ik lees iedere week naast een vakboek, ook een roman. Een boek wil ik nog steeds fysiek in mijn handen hebben en ik heb ondertussen een behoorlijke bibliotheek met duizenden boeken onderverdeeld in een aantal genres. Nederlandstalige fictie, Japanse fictie, uiteraard mijn vakboeken en verder een verzameling Bommelboeken van Marten Toonder (400) en mijn Avant-garde bibliotheek met zo’n 700 boeken over onder andere de leden van De Stijl zoals Rietveld, Mondriaan en Van Doesburg.

6. Wat heb je gestudeerd? Of is het jouw loopbaan die je op het pad van auteurschap heeft gebracht? 

Ik was bij een groot internationaal concern verantwoordelijk voor methoden en technieken. In zowel Europa als Azië heb ik onder andere standaards m.b.t. documentatie en het opzetten van PMO’s ontwikkeld en uitgerold. Na deze kennis op congressen te hebben gedeeld heb ik dit via mijn eerste boeken (De praktische PRINCE2 en Een praktisch PMO) voor een breder publiek ter beschikking gesteld.

7. Wat had je graag op school willen leren, wat je pas later hebt geleerd? 

Dat is lang geleden maar als ik terugkijk dan denk ik dat sociale vaardigheden, de soft skills, toen en nog steeds te veel onderbelicht zijn.

8. Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen? 

Moeilijk om te kiezen. Het bureau van Voskuil (5000 pagina’s) is schitterend. Om op zo’n manier over eigenlijk helemaal niets te kunnen schrijven vind ik geweldig. Dit langzame kom ik ook in Japanse films tegen en een boek van een Japanse schrijver dat me nog steeds bij staat is Menselijke voorwaarden van Junpei Gomikawa. Een non-fictie boek dat ik versleten heb is Gödel, Escher, Bach van Douglas R. Hofstadter.

9. Wat heeft het schrijven van een boek je gebracht? 

Van boeken schrijven word je niet rijk, en daar moet je het ook niet voor doen. De meeste voldoening krijg ik als anderen over je eigen boeken praten en het helpt om ergens binnen te komen. Dat kan een opdracht zijn maar ook een uitnodiging om op een internationaal congres te spreken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.