Author of the Month April: Gunther Verheyen (Dutch)

1.9kViews
151 Shares

Kun je een korte introductie geven van jezelf?

Ik zie mezelf als een onafhankelijke Scrum Zorgverlener op een reis van het vermenselijken van de werkplek met Scrum. Ik begon Scrum te beoefenen in 2003. Sindsdien heb ik gewerkt met diverse teams en organisaties, heb ik twee boeken over Scrum gepubliceerd en heb ik samengewerkt met Ken Schwaber, mede-bedenker van Scrum. Ik bied verschillende Scrum diensten en inzichten aan (spreken, training, coaching en consulting) en ben blij dat ik kan voortbouwen op deze opgedane ervaringen.

Hoe denk je dat de toekomst van de industrie eruit zal zien?

Ik voorzie een 4e golf van Scrum, volgend op de 3 golven zoals beschreven in mijn boek “Scrum – A Pocket Guide”, waarin het people-aspect van Scrum voorrang zal krijgen op het proces-gedeelte terwijl Scrum meer en meer wordt toegepast buiten software- en productontwikkeling.

Welke titel(s) heb je met ons gemaakt?

In 2013 publiceerde ik de eerste editie van “Scrum – A Pocket Guide” (Een slimme reisgezel), met een tweede editie gepubliceerd in 2019 en een derde editie in 2021. Inmiddels is het boek vertaald naar het Nederlands, Duits, Italiaans en Portugees. Vertalingen naar het Russisch en (traditioneel) Chinees, en een tweede editie van de Nederlandse vertaling, zullen naar verwachting in 2021 beschikbaar komen.

Waarom ben je begonnen over dit onderwerp te schrijven?

Het huis van Scrum werd mijn professionele thuis in 2003. De volgende zeven jaar van mijn Scrum leven, tot 2010, draaiden allemaal om praktijk, toewijding en het toepassen van Scrum. Die jaren gaven me een stevige basis om me niet alleen te engageren met grotere organisaties maar ook om serieus te worden in het schrijven over Scrum. Een hoogtepunt was het beschrijven van alle Scrum essentials in 2013 in “Scrum – A Pocket Guide”. Ik ben momenteel bezig met het samenstellen van een nieuw boek over geselecteerde geschriften van 2010-2020. Het lijkt alsof er een plan was, maar dat was er niet.

Welke genres lees je zelf graag in je vrije tijd?

Boeken zijn een belangrijk deel van mijn leven. Tijdens een boeiende tussenperiode in mijn beroepsleven hebben mijn vrouw en ik zelfs een boekhandel gerund (1996-199). We bezitten meer boeken dan we ooit zullen kunnen lezen. Ik heb een enorme verzameling professionele boeken, die ik ook gelezen heb. Belangrijker echter zijn mijn romans, stripverhalen en poëzie. Maar levensreddend zijn enkele filosofieboeken geweest.

Wat heb je gestudeerd? Of was het je loopbaan die je op het pad van auteurschap heeft gebracht?

Auteurschap was nooit een expliciete ambitie. En is dat nog steeds niet. Het delen van gedachten en inzichten over Scrum wel. Een boek uitgeven was een onverwachte kans, maar een die ik graag aannam.

Welke vaardigheden die je nu beheerst had je graag op school willen leren?

Ik heb een citaat in mijn kantoor thuis dat zegt: “Het leven gaat niet over jezelf vinden. Het gaat over jezelf creëren” (van de beroemde romanschrijver George Bernard Shaw). Ik geloof dat dit ook geldt voor school, cijfers en diploma’s. School is niet meer dan een periode van leren.

Ik vind wel dat ethiek relevant is voor elk mogelijk leerdomein en deel moet uitmaken van het onderwijs. Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?

Ik las het boek “Demonen” van Dostojevski toen ik 17 jaar oud was. Dat was een hele openbaring, die me ertoe bracht om in de jaren daarna al zijn werken te lezen. Wat heeft het schrijven van een boek je gebracht?

Ik ben nederig door de positieve feedback van mensen en gemeenschappen wereldwijd over mijn boek “Scrum – A Pocket Guide”, zelfs meer dan 7 jaar na publicatie van de eerste, initiële versie.

Relevant boek

Scrum – A Pocket Guide – 3rd edition
Gunther Verheyen
€19.57

Leave a Reply

Your email address will not be published.