Fokke en Sukke zagen het goed – Ga toch leidinggeven!

58Views
0 Shares

Fokke & sukkeFokke en Sukke zagen het goed: er is een duidelijke spanning tussen leidinggeven en coachen.

Dat is waar “Ga toch leidinggeven!” over gaat; een vrolijk geschreven boek over de vraag wanneer je nu leiding geeft en wanneer je coacht.

Leidinggeven en coachen, het zijn alletwee zeer gebruikelijke werkzaamheden van een manager. Er is wel een probleem: het wordt nogal eens door elkaar gegooid. Leidinggevenden, die verantwoordelijk zijn voor hun medewerkers, en ze dus ook moeten beoordelen, gaan ook coachen. Ze worden daarbij gestimuleerd door een hype die heet “coachend leidinggeven”.  Het lijkt erop alsof een manager alleen maar goed leiding geeft als hij ook coacht. Dat wordt in het boek “Ga toch leidinggeven!” betwist.

Nu is er niets mis met goed coachen, integendeel. Dat moet dan wel goed zijn, want er zit veel kaf onder het koren. Een goede coach kan goed werk doen. Hij kan op basis van vertrouwelijke gesprekken, op een neutrale manier en onafhankelijk iemand goed helpen. En daar zit de pijn bij de baas: die is niet altijd neutraal en onafhankelijk. Stort je je hart wel uit bij iemand die ook je bonus en je beoordeling maakt?

Bovendien neemt de baas (zo heette dat vroeger, en dat komt vast weer terug!) wel de verantwoordelijkheid die bij zijn taak past, als hij steeds de vraag stelt: “Wat vind je er zelf van?”. Dat is natuurlijk wat karikaturaal gezegd, maar dat past mooi bij de karikatuur van Fokke en Sukke.

untitled

Titel: Ga toch leidinggeven!
ISBN: 978 90 8753 722 7
Auteurs: Dion Kotteman
Prijs: € 18,40 (VAT excl.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *