Van good naar great in 3 minuten

321Views
0 Shares

Introductie
Met dank aan auteur Tom-Willem den Hoed blogreeks ‘Managementmodellen in 3 minuten’,

De kern
Het boek Built to Last van Jim Collins beschrijft zeven essentiële elementen voor succes die tot een organisatie van ‘good’ naar ‘great’ kan leiden.

Doelgroep
CEO’s, Managers en consultants die willen weten hoe je van ‘good’ naar ‘great’ komt.

Samenvatting
Collins was altijd groot tegenstander van leiderschapsconcepten en -theorieën. Maar bij zijn onderzoek vond hij dat het juiste leiderschap toch de doorslaggevende factor was in de transformatie van Good to Great. Op basis van deze conclusie ontwikkelde hij vijf niveaus van leiderschap. Collin’s stelling is dat alleen leiders met ‘niveau vijf leiderschapskwaliteiten ’ in staat zijn een organisatie van Good naar Great te leiden. En dit bleken geen ‘macholeiders’ met grote ego’s te zijn. Het gaat om een type leider die beschikt over de combinatie van persoonlijke bescheidenheid en de professionele wilskracht om die doelen te bereiken die nodig zijn voor langdurig succes.

 

Leiderschap op niveau

Maar dat is niet genoeg. Zes ander elementen zijn net zo belangrijk. Het gaat dan om de keuze van mensen. Je zou verwachten dat goede leiders eerst hun visie opstellen en dan hun mensen kiezen. Niveau-vijf-leiders doen precies het tegenovergestelde. Ze halen goede mensen aan boord en nemen afscheid van de minder goeden. Dan zorgen ze ervoor dat de goede mensen op de juiste plek komen en vervolgens wordt gezamenlijk bepaald waarheen de koers wordt gezet.

essentiële factorentoelichting
1. Niveau vijf LeiderschapCombinatie van persoonlijke eenvoud en professionele wilskracht
2. Eerst WieEerst goede mensen aan boord en dan de koers bepalen
3. De Stockdale-paradoxDe harde realiteit en naakte feiten en een onwrikbaar geloof in succes bestaan naast elkaar
4. Opbouw doorbraak vliegwielEen onvermurwbaar doorzetten en het vliegwiel iedere dag een zet geven totdat er een doorbraak plaatsvindt.
5. Het Egel conceptWaar zijn we als organisatie het beste ter wereld in? Wat is bedrijfseconomisch het beste om te doen? Wat jaagt de passie van de mensen aan?
6. Technologie acceleratorenPionieren in technologie-acceleratoren.Toepassen van zorgvuldig geselecteerde technologiën.
7. Een cultuur van DisciplineGedisciplineerde mensen, gedachten en acties. Discipline én entrepreneurship zorgen voor de alchemie.

Op de belangrijke momenten onderscheidden de grootse ondernemingen zich door niet teveel te zwichten voor de korte termijn druk van de aandeelhouders. Uit het onderzoek van Collins en zijn team bleek dat grootse organisaties onvoorwaardelijk kiezen voor het ‘egelschap’: eenvoud is groots. Niet het multilevel maar integraal en holistisch denken is het ultieme antwoord. Voor de hedendaagse organisaties is het de vos die verliest. Collins heeft deze harde les neergelegd in een eenvoudig model van drie cirkels, de ‘Three Circles of the Hedgehog Concept’ ‘Anything that does not fit with our Hedgehog Concept ,we will not do.’

Van Haren Publishing afbeelding

Kracht model
Jim Collins vond in zijn onderzoek dat de ‘good to great’ leiders vaak veel langer bij hun bedrijf zaten dan de macho-leiders Meestal waren ze uit de rangen opgeklommen en hadden ze een combinatie van persoonlijke eenvoud en een soort onvermurwbare, professionele wilskracht als het aankwam op presteren binnen en voor het bedrijf. Een totaal andere, bijna Europees aandoende leider dus. Dat zal veel managers gerust stellen en het boek van Collins doen openslaan.

Mindere punten
Het model van Collins vraagt om gedisciplineerde mensen, gedisciplineerde gedachten en gedisciplineerde acties in een cultuur met een hoge ondernemersethiek. Helaas hebben vele bedrijven dan nog een lange weg te gaan.

untitledTitel: Handboek managementmodellen
ISBN: 9789087537470
Auteurs: Tom Willem den Hoed
Prijs: € 49,95 (VAT excl.) 

Leave a Reply

Your email address will not be published.